Ankara’da gezilecek yerlerin başında müzeler gelmektedir. Türkiye’nin tarihi, sosyal, kültürel ve siyasi alanlarında ilk müzecilik faaliyetini başlatan kuruluşların bulunduğu Başkent Ankara’da, birçok müze faaliyet göstermektedir. Toplam sayısı 74 olan birbirinden etkileyici Ankara müzeleri, genel olarak Ulus çevresinde bulunmaktadır. Tarihi ve farklı eserleri ile oldukça dikkat çeken bu müzelerin çoğuna müze kart ile ücretsiz olarak girebiliyor olmanız da sizler için ayrı bir avantaj sağlamaktadır.
Anıtkabir: Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi
Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarının bulunduğu ve Ankara denince ilk akla gelen yerdir. 1960’ta Anıtkabir Atatürk Müzesi adıyla açılan, 2002’de yeni eklenen bölümlerle Anıtkabir Atatürk Müzesi ve Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmet veremeye devam eden müzede, uzun yıllar Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı ve kendisine yabancı devlet adamları tarafından hediye edilen eşyalar sergilenmektedir. 4 ana bölümden oluşan müzede; Atatürk’ün manevi evlatlarından Afet İnan, Rukiye Erkin, Sabiha Gökçen tarafından müzeye bağışlanan Atatürk’e ait eşyalar, Çanakkale Savaşları, Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz’un anlatıldığı panaroma ile yağlı boya tablolar yer almaktadır. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün kütüphanesinde yer alan 3.123 adet kitabın sergilendiği Atatürk Özel Kitaplığı da müzede bulunmaktadır.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi
1997’de Avrupa’da yılın müzesi seçilen ve Dünya’nın sayılı müzelerinden biri olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Türkiye’nin en önemli müzelerinden bir tanesidir. Ankara Kalesi’nin dış duvarının güneydoğu kıyısında yeni işlev verilerek düzenlenmiş iki Osmanlı binasından oluşmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği ile Anadolu’dan toplanan eserleri sergilemek amacıyla uzun yıllar süren yenileme çalışmaları sonucunda müzeye dönüştürülmüştür. Bugün kendine özgü koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Anadolu Arkeolojisi, Paleolitik Çağ’dan başlayarak günümüze kadar kronolojik bir sırayla sergilenmeye devam etmektedir.
Etnografya Müzesi
Etnografya Müzesi, Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinde ilk müze binası olarak yapılan yapıdır. Müzenin önünde bulunan bronzdan yapılmış at üzerinde Atatürk Heykeli 1927 yılında İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından yapılmıştır. Halktan toplanan eserlerle 1930 tarihinde halkın ziyaretine açılmıştır. 1938 yılında Atatürk’ün ölümü nedeniyle müzenin iç avlusu 15 yıl süreyle Atatürk’e geçici olarak mezar görevi yapmıştır. Müzenin iç kısmında bulunan mermer yazıtta “Burası 10.11.1938 tarihinde sonsuzluğa ulaşan Atatürk’ün 21.11.1938 tarihinden 10.11.1953 tarihine kadar yattığı yerdir” yazısı yer almaktadır. Ayrıca Osmanlı dönemi yayları, okları, çakmaklı tabancalar, tüfekler kılıç ve yatağanlar, Türk çini porselenleri ve Kütahya porselenleri, tasavvuf ve tarikatla ilgili eşyalar, Türk yazı sanatının güzel örneklerinden levhalar bulunmaktadır. Müzenin en önemli eserleri ise, Selçuklu döneminden Türk ağaç işçiliği örnekleridir.
Cumhuriyet Müzesi
Cumhuriyet Müzesi, II. Türkiye Büyük Millet Meclisinde binasında yer almaktadır. II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası 1923 yılında Mimar Vedat Tek tarafından Cumhuriyet Halk Mahfeli olarak tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Ancak, I.Türkiye Büyük Millet Meclisi binası yeterli gelmeyince Atatürk’ün talimatıyla bu binanın işlevi değiştirilerek Meclis binası olarak düzenlenmiş ve 18 Ekim 1924’te hizmete açılmıştır. Binanın pencerelerinde görülen kemerler, cephelerdeki çini panolar, geniş saçaklar, Osmanlı ve Selçuklu motiflerinin kullanıldığı kalem işi süslemeli ahşap tavanlar “Cumhuriyet Dönemi” mimarisini yansıtmaktadır.
ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi
2001 yılında kurulan ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi, MÖ 3500’lü yıllardan bugüne kadar kullanılan cihazların sergilenerek, teknoloji kültürünün korunması amaçlanmıştır. Uygulamalı Bilim Merkezi, Ulaşım Tarihi Sergisi, Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi ve Açık Hava Sergi Alanı olmak üzere Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı’ndaki faaliyetler 4 temel alanda yürütülmektedir.
Bir cevap yazın